Zin om te klussen? Bereid u goed voor.
Het is weer voorjaar en voor veel mensen is dan de tijd aangebroken om te gaan klussen in huis. Helemaal zonder gevaar is dat niet. Jaarlijks belanden duizenden doe-het-zelvers op de Spoedeisende Hulp en soms ondervinden zij levenslang de gevolgen van het ongeval.

Zin om te klussen? Bereid u goed voor.De meeste ongelukken van klussers worden volgens VeiligheidNL veroorzaakt door hun eigen gedrag, bijvoorbeeld door het instabiel plaatsen van een trap, door metaal te bewerken zonder beschermbril of door de werkplek niet op te ruimen. Veel letsel ontstaat door ondeskundig gebruik van gereedschap onder andere doordat klussers de gebruiksaanwijzing van apparaten niet goed lezen. Bij het klussen moeten vooral de handen het ontgelden.

Geamputeerde vingers
Klusletsels komen het hele jaar voor, maar er is een duidelijke piek te zien tijdens de voorjaars- en zomermaanden. In die periode lopen honderden thuisklussers (zeer) ernstig handletsel op zoals doorgesneden pezen en zenuwen, botbreuken en geamputeerde vingers. Verwondingen met een cirkel- of kettingzaag komen het meest voor, gevolgd door het stanleymes. Maar ook de grasmachine, de schuurmachine en de slijptol zijn vaak de boosdoeners bij ernstig handletsel.

Blijvend invalide
Vaak worden klusletsels aan de handen in eerste instantie nog onderschat. Maar bij doorverwijzing naar een gespecialiseerd plastisch chirurg blijken de gevolgen vaak ernstig. Bij 35 procent duurt het herstel minder dan 3 maanden, voor 25 procent is dat 3 maanden tot 1 jaar. En maar liefst 40 procent kampt levenslang met de gevolgen. Gemiddeld overlijden er 28 klussers per jaar, meestal door een val van de trap of ladder.

Onderschat de risico's van het klussen niet en bereid u goed voor.

De financiële gevolgen
Niet alleen in huis, ook in het verkeer en tijdens het sporten kunt u letsel oplopen. Dat kan leiden tot langdurige arbeidsongeschiktheid of zelfs blijvende invaliditeit. Wat zijn dan de financiële gevolgen voor u? Blijft uw inkomen op peil, moet uw auto of uw huis worden aangepast? Worden alle revalidatiekosten betaald door uw zorgverzekering?

Met een ongevallenverzekering kunt u rekenen op een uitkering als u blijvend invalide raakt door een ongeval. Ook kunt u kiezen voor een uitkering bij overlijden. Uw nabestaanden hebben dan financiële zekerheid. Meer weten? Neem contact op met ons kantoor.(11-04-2017)